Ilmainen sähkön kilpailutus netissä - Sähköt.net

Yleinen

Pääsiäissunnuntain herkut

09.04.2012, sabine

Pääsiäislampaan maustamisessa vähemmän voi olla enemmän. Muutaman vuoden takaisessa Etiketti-lehdessä oli kreikkalaisia pääsiäisreseptejä. Melkein kaikki maustettiin vain oliiviöljyllä, sitruunamehulla suolalla, ehkä myös mustapippurilla ja oreganolla. Lammas olisi tietysti saanut olla kotimaista, tuoretta ja avotulella valmistettua, mutta ihan maukasta tuli myös uusiseelantilaisesta pakastepalasta – kotimaista tulee ostettua muina aikoina vuodesta, kun ei ole sesonki päällä ja kysyntä kovimmillaan.

Laitoin lampaaseen siis vain oliiviöljyä, vastapuristettua sitruunamehua, (luomu)sitruunan raastettua kuorta, suolaa ja oreganoa. (Sormia olisi syyhyttänyt lisätä kaikkea muutakin, kuten minttua, punaviinietikkaa, hunajaa, chiliä… ) Lisäksi tökin valkosipulinkynsiä paistiin tekemiini koloihin, koska kypsää lihaa leikatessa tulee näin vastaan mukavia sattumia. Lihalämpömittari paksuimpaan kohtaa, liha uuniin mietoon lämpöön (esim. 125 astetta) ja ulkoilemaan! Paistoliemestä saa muhevan kastikkeen pienellä vehnäjauhosuuruksella ja kermatilkkasella.

”Mammaleipä” tai ”imetysleipä” oli hiukan hupijuttu. Saadaksemme pääsiäisen kunniaksi rapeakuorista leipää tein 2,5 desin leipätaikinan (2,5 dl vettä, 1/2 palaa hiivaa, öljyä, suolaa ja jauhoja) ja maustoin sen Apteekkari Pomoellin Mammatee-yrttisekoituksella, jossa on kokonaisia fenkolin-, kuminan- ja aniksensiemeniä sekä nokkosta, kaikki loistavia leipätaikinan mausteita. (Kyseistä tuotetta onkin mennyt lähinnä mausteseoksena eikä niinkään teenä.) Jos öljynä käyttää kylmäpuristettua rypsiöljyä, pitäisi tämän sekä lisätä maidontuotantoa että sisältää tarpeellisia rasvahappoja. Mene ja tiedä, ainakin hyvää oli.

Lampaan, leivän, ruusukaalin ja salaatin kera oli myös persiljasta, tuoreesta korianterista, tuoreesta mintusta, oliiviöljystä, chilistä, aurinkokuivatuista tomaateista, kapriksista, valkosipulista ja manteleista surautettua tahnaa. Muistaakseni laitoin tähän myös juustokuminaa ja jauhettua korianteria. (En ole mikään tarkkojen reseptien ystävä, mutta huomaan, tällainen muistelu on välillä vähän haparoivaa.)

Varsinainen tämän pääsiäisen kokeilu oli taatelisoseella makeutettu pasha. Olen ollut krantumpi pari viime vuotta vältellyt lisätyn sokerin ja valkoisen vehnän suhteet ja kokeiltuani raakapiirakoita (tulevan postauksen aihe, varmastikin) ajattelin, että kyllä taateli pashan makeuttaa. Liotin paketin köntäksi puristettua taateleita ja surautin sauvasekoittimella soseeksi. Sekoitin purkillisen rahkaa, hieman kermaa (ei jaksa vatkata), muutaman ruokalusikallisen smetanaa ja n. 50 g sulatettua suolatonta voita. Maustin tämänkin sitruunamehulla, sitruunankuorella ja raaputin viimeisen vaniljatankoni. Sekaan mantelirouhetta, sultanarusinoita ja suodatinpaperilla vuorattuun kahvinsuodattimeen valumaan, mieluiten yön yli. Päälle espressoa ja joulusta asti jääkaapissa muhinutta vaniljavodkaa!

, , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *